Het Europees Parlement wil het verdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over de uitwisseling van bankgegevens tijdelijk opschorten.
Woensdag stemde een meerderheid van de Europarlementariërs in met het voorstel naar aanleiding van de afluisterpraktijken door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.
Het gaat om het Swift-verdrag. Dat is een overeenkomst over de internationale betaaloperator Swift, die vanuit België het betalingsverkeer van ruim 10.000 banken, andere financiële instellingen en bedrijven regelt. Onder strikte voorwaarden mogen de VS bepaalde gegevens inzien in de strijd tegen het internationaal terrorisme.
Krachtig signaal
Dankzij klokkenluider Edward Snowden kwamen de spionagepraktijken van de VS aan het licht. Mogelijk dat ook een van de Swift-servers werd afgetapt. Dat was de aanleiding voor Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) om deze resolutie in te dienen. Zij is verheugd over de steun van het EP.
“Dit is een krachtig signaal naar de Amerikanen: zo ga je niet met Europa en haar burgers om”, reageert In ’t Veld. De tijdelijke opschorting is nodig omdat er duidelijkheid moet komen over wat en wie er precies werd afgeluisterd, aldus de Europarlementariër.
Dwingende oproep
De aangenomen resolutie is een dwingende oproep aan de Europese Commissie en de EU-lidstaten om het akkoord op te schorten.
Het EP heeft niet de bevoegdheid om dit te doen. "Maar feitelijk trekt het EP zijn steun in voor dit verdrag en daarop moet Brussel reageren'', zo klinkt het bij het EP.
Schriftelijke reactie VS
Bevoegd Europees commissaris Cecilia Malmström stelt kennis te hebben genomen van de resolutie. In een reactie op de stemming liet zij weten te willen wachten op schriftelijke antwoorden van de VS. "Wij hebben geen aanwijzingen dat het Swift-verdrag is geschonden, maar wij wachten nog op beantwoording van aanvullende vragen van de commissie door de Amerikanen.''
Malmström zegde toe de VS te vragen om snel te antwoorden. Het EP zal volledig op de hoogte worden gehouden, beloofde ze.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl